Debattartiklar

Så ser Vänsterpartiet på budgeten 2018-12-18

Under budgetsammanträdet den 12:e december 2018 så valde Vänsterpartiet att lägga ner sina röster under omröstningen. Detta kan framstå som lite konstigt för den som känner Vänsterpartiet, att man inte röstar på en S-budget istället. Det hade dock sina skäl, vilka vi ska redogöra för här nedan:

1. Vi ansåg inte att någon av budgetarna höll måttet. Både S och Alliansen lade fram budgetar som innebär stora besparingar på redan ansträngda nämnder. S-budgeten var bättre, ska framhävas, men inte till den vida grad att det i sig var nog skäl för att rösta på den.

2. Om man ser till valresultatet så är den samlade Alliansen med sina 24 mandat större än det alternativa blocket bestående av partierna S, MP och V i oppositionen som samlar 21 mandat. Vänsterpartiet är av den uppfattningen att det största blocket i minoritet bör få en rimlig chans att styra, och där­igenom respektera valresultatet. Vi har redan gått med på att välja Alliansen till politisk ledning i Alingsås, och därför är det också i sin ordning att de får igenom en budget som är det främsta styrverktyget för kommunen.

3. Genom att lägga ner våra röster nekar vi Sverigedemokraterna chanserna att ställa till kaos i kommunen. Det måste var och en förstå att SD väljer inte att rösta på Socialdemokraternas budget för att de tycker den är bäst. De röstar på den för att ställa till svårigheter för kommunstyret och därigenom sätta press på Alliansen att i framtiden gå dem till mötes. Vi vill inte ha en upprepning av förra
mandatperiodens politiska oreda.

Ovan skäl anser vi var tunga nog för att vi skulle lägga ner våra röster. Dock! Detta innebär INTE att vi lägger oss platt för Allianspolitik framöver. Vi kommer att bekämpa varje enskilt högerförslag som försämrar för vanligt folk i Alingsås i nämnder, fullmäktige och styrelse. Vänsterpartiet kommer aldrig att ge upp kampen för en rätt­visare och mer jämställd kommun.

  • Martin Lindberg, gruppledare Vänsterpartiet Alingsås
    Stina Karlsson, ledamot kommunfullmäktige
    Tony Norman, ledamot kommunfullmäktige
    Jan Gustafsson, ersättare kommunfullmäktige
    Maria Adrell, ersättare kommunfullmäktige

Dela den här sidan:

Kopiera länk