Pressmeddelanden

Vänsterpartiet säger nej till LOV!

Äldreomsorgens personal går redan på knäna till följd av besparingar och en underfinansierad välfärd. Tack vare personalens hårda arbete och kompetens har våra kommunala äldreboenden, trots bristande resurser, väldigt god brukarnöjdhet.

Att den borgerliga Alliansen nu avser att införa Lagen om valfrihetssystem (LOV) inom särskilda boenden för våra äldre riskerar att förstöra verksamheternas kvalitet och fördjupa välfärdskrisen i Alingsås.

Förvaltningsrapporten om att införa LOV visar tydligt riskerna: kommunens kostnader riskerar att öka, minskad valfrihet för våra äldre samt att kommunen blir fast i långa kontrakt med privata aktörer. Vi förlorar även styrningsverktyg gällande bemanning och strategisk planering av äldreboenden. Trots förvaltningens varningar valde av C, KD, L och M i Kommunstyrelsen att rösta igenom LOV, och ”tack vare” att SD lade ner sin röster kommer Kommunfullmäktige den 29 januari debattera och votera om införandet av LOV.

SD påstår att de värnar om välfärden, särskilt äldreomsorgen. På partiet hemsida kan en läsa att SD vill motverka stressad och utmattad personal. SD välkomnar även konkurrens inom välfärdssektorn så länge detta leder till ökad valfrihet, kvalitet och brukarnöjdhet. Då är frågan varför SD Alingsås väljer att gå emot partiets egna skrivelser och släppa igenom LOV? Det är dock ett återkommande mönster i alla SD-styrda kommuner: De påstår sig värna om våra äldre, men när de kommer till kritan så sviker SD sina löften. Det är dags för SD och det borgerliga minoritetsstyre att inse att en nyliberal vision om ökad valfrihet är en falsk ideologisk illusion. Det är en valfrihet för vinstdrivande företag på bekostnad av våra äldre, vår personal och kommunens ekonomi. Runt om i Sverige har era partikamrater insett misstaget och avskaffar LOV. Lär av deras misstag, innan det är försent.

Vänsterpartiet väljer alltid välfärden före storföretagens vinstjakt, vi står alltid på brukarnas och personalens sida. Därför rösta vi nej till LOV!

Vänsterpartiet Alingsås

</q.childnodes.length;d++){var>

Dela den här sidan:

Kopiera länk