Debattartiklar

Alingsås behöver inte LOV!

Affärsidén Lagen om valfrihetssystem (LOV) debatterades i Alingsås kommunfullmäktige den 29 januari. Som Vänsterpartist har jag svårt att acceptera behovet och intresset av att tjäna pengar på barn, sjuka och äldre.

I kommunfullmäktige ställde jag ett antal frågor till Micaela Kronberg (M) ordförande i Vård och omsorgsnämnden om varför högerstyret anser att det finns ett behov av LOV och varför företagens valfrihet inom välfärden behöver öka enligt henne.

Micaela Kronberg lovordade då personalen och verksamheterna på våra äldreboenden vilket fick mig att undra ännu mer varför behöver Alingsås LOV?

De mest centrala riskerna med LOV enligt Micaela Kronbergs egna förvaltning är: att det är kostnadsdrivande, valfriheten för den enskilde ökar inte. Kommunen fastnar i långa kontrakt, samt förlorar styrningsverktyg gällande bemanning och strategisk planering av kommunens äldreboenden. De behöver också finnas ett system för vårdtyngdsmätning, för bevakning av kvalité och arbetsmiljö i relation till en dynamisk bemanning.

Jag ställde också frågan om vad de ökade volymökningarna har med LOV att göra? Min uppfattning av svaret var att befintliga äldreboendeplatser sannolikt behöver avvecklas som en konsekvens av införandet av LOV. När jag försökte förstå att kommunen skulle avveckla befintliga äldreboendeplatser när vi behöver klara volymökningarna blev det riktigt svårt att förstå argumentationen. Alla dessa risker talar sitt tydliga språk: Alingsås behöver inte LOV!

Alingsås behöver en god vård och omsorg för alla. Därför behöver vi sätta individernas behov i första hand, inte de vinstdrivande företagens behov av att göra vinst på skola, vård och omsorg. Våra äldre är inga varor på en köp och säljmarknad, de är människor som förtjänar en välfärd som styrs av deras behov – inte företagens vinstkrav. Först då kan våra äldre känna trygghet i att alla våra äldreboenden har hög kvalité.
Alingsås skattemedel ska användas i Alingsås välfärd – inte läggas på hög i skatteparadis!

Stina Karlsson, pensionär och kommunfullmäktigeledamot Vänsterpartiet

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk