artikel

Debattartikel: Lyssna på undersköterskorna!

För att genomföra heltidsresan där heltid ska fungera som norm har flertalet kommuner tagit till det som kallas för hälsoschema inom äldreomsorgen.Hälsoscheman innebär fler men kortare pass, färre lediga dagar och ofta utspridd ledighet. Det skapar ohållbara arbetssituationer där schemat försvårar återhämtningen. Många säger upp sig,flertalet går över till att jobba timmar eller förtidspensionerar sig. Personalen orkar helt enkelt inte.

För oss i Vänsterpartiet finns det inget hållbart eller hälsosamt med dåliga scheman. Därför gick vi till val på att skrota hälsoschemat. Rätten till heltid för några ska inte genomföras på bekostnad av arbetsmiljö, hälsa och livskvalitet. I maj 2022 samlade anställda i Alingsås in en protestlista med 250 namn för att få kommunen att skrota hälsoschemat. Många har som ett direkt resultat av införandet av hälsoschemat sagt upp sig och fler uppsägningar är att vänta om hälsoschemat inte skrotas. Personalen är tydliga: Återinför 10-timmars arbetspass på natten.

Därför ställde jag följande fråga till vård och omsorgsnämndens ordförande Eva-Lotta Pamp (M) i kommunfullmäktige (26/10):

– Anser du att införandet av hälsoschemat inom äldreomsorgen har förbättrata Arbetsmiljön och ökat trivseln på arbetsplatserna?

Med huvudet uppenbarligen långt ner i sanden svarade Pamp (M) att namninsamlingen saknade värde, för enligt henne är majoriteten av de 1400 anställda inom vård och omsorgsförvaltningen. Enligt Pamp (M) arbetar kommunen bara med hållbara scheman och politiken ska inte påverka arbetstiden. Utan det är personalen som själva ska styra det, tillsammans med verksamheterna utifrån brukarnas behov.

Så vad händer då två dagar efter min debatt med Pamp om arbetsmiljön och scheman inom äldreomsorgen? Jo det kommer en ny insändare i Alingsås Tidning från personalen inom hemtjänsten. I insändaren kräver undersköterskorna som jobbar natt att ansvariga politiker lyssnar på dem och återinför 10-timmars nätterna. För det Pamp (M) kallar för “hållbara scheman” är enligt personalen inte hälsosamt för personalen, försämrar vården och tryggheten för brukarna och om politiken inte lyssnar finns det snart ingen som vill jobba kvar. Ja, vad var det jag sa Eva-Lotta Pamp?

Så till alla er som som arbetar inom äldreomsorgen som skriker på politikerna att de ska lyssna på er: Vänsterpartiet står bakom er och vi gör allt vi kan för att övriga partier ska lyssna på er. Ni förtjänar bättre och vi skäms över hur den politiska ledningen behandlar er.

Marcus Wallin

Ordförande Vänsterpartiet Alingsås

Dela den här sidan:

Kopiera länk