Debattartiklar

Replik från Wallin (V) på Alingsås Tidnings ledare 22 oktober

I torsdagens Alingsås Tidning gick ansvarig utgivare på ledarsidan till fult personangrepp mot vår vice ordförande Marcus Wallin. Vi väljer därför att publicera hans replik som publicerade på Facebook som svar på Alingsås Tidnings försök att med härskartekniker misskreditera Marcus.
Marcus svar:

Ansvarig utgivare på Alingsås Tidning (AT) Urban Kärvling skrev den 21 oktober en ledare där han utifrån sina personliga åsikter och med hjälp av otaliga härskartekniker försöker begå karaktärsmord av mig och mitt politiska arbete.

Urbans ledare är ett frontalangrepp på min persona och innehåller en harang av de mest klassiska härskarteknikerna. På Alingsås största mediala plattform använder Urban sin maktposition för att förminska och förlöjliga mig som person och mitt politiska arbete. Han tillskriver mig åsikter, tar citat ur sin kontext och gör hans subjektiva åsikter om mig till allmänna sanningar. Det här är klassisk härskarteknik som används för att svartmåla t.ex. oliktänkande och politiska motståndare för att tysta dem eller flytta fokus från sakfrågorna. Genom att sätta epiteten ”besserwisser” på någon blir det svårt för personen som anklagas att försvara sig gentemot anklagelserna utan att uppfattas som just det ens motpart har slängt ut sig först.

Men vet du vad Urban? Jag kommer inte tystas och du ska inte lyckas sätta käppar i hjulet för vänstern i Alingsås genom att trycka ner mig. För jag kan inte tolka Alingsås Tidnings ansvarige utgivare på något annat sätt än att han genom personangrepp vill förminska mig och den politiska rörelse som jag är en del av i Alingsås. Han tar mina ord helt ur sitt sammanhang, klipper och klistrar, för att sedan berätta om hur illa han tycker om mig som människa. Urban använder sin stora mediaplattform för att tysta en ideell fritidspolitiker som vägrar sitta tyst i Alingsås ankdamm bestående av politiker, lokaltidningen och delar av näringslivet.

Eftersom Urban är Alingsås Tidnings (AT) chefredaktör tänkte jag att hans påstående om att jag kommenterar vart och vartannat inlägg och där jag skriver hur bra och rätt jag och Vänsterpartiet har kanske stämmer ändå?

Så jag bestämde mig för att göra en liten kort undersökning av min aktivitet på AT:s Facebook-sida för att se om Urbans bild som han sprider över hela Alingsås stämmer. Det här fick jag fram:

– Från 1 april till 22 oktober har AT publicerat minst 668 inlägg på sin Facebook.
– Av de 668 inläggen hittade jag 14 inlägg som jag kommenterat på.

Det skulle innebära att jag kommenterat på 2,1 % av inläggen under den här perioden. Det är mycket möjligt att jag missat några inlägg som jag skrivit.

Så jag sökte på ”Marcus Wallin” på AT:s Facebook-sida och där kom det upp totalt 28 inlägg på sju år där jag varit inne och kommenterat. Men att jag, som Urban påstår, skulle kommentera vart och vartannat inlägg är ju de facto en ren lögn. Men han skriver ju också att jag i alla dessa inlägg skriver om hur bra och rätt jag och Vänsterpartiet har? Samt att Urban inte vet hur många gånger jag skrivit hur dålig Alingsås Tidning är och att jag har onyanserade besserwisserattityd och förklenande omdömen om andra.

Så eftersom Urban redan utmålat mig som en onyanserad besserwisser tänkte jag återigen: Jag får kolla om dessa nedvärderande påståenden om mig är korrekta. Så vad är det då jag kommenterat om på AT:s Facebooksida? Här är en liten kort sammanfattning:

– Ett inlägg hittade jag där jag kritiserar Alingsås Tidning för deras rapportering om Alliansens budget.
– De flesta inlägg jag skriver är på artiklar som handlar om det politiska läget i Alingsås.
– I många av inläggen lyfter jag fram statistik som AT själva inte lyfter fram i artiklarna för att påvisa att välfärdskrisen vi ser i Alingsås är ett resultat av högerpolitik. För besparingarna och nedskärningar är ett resultat av politiska beslut, det är inga naturlagar som gör att förskolepersonal blir sjuk av stress eller att undersköterskor protesterar mot förändringar av sina nattscheman.
– I ett inlägg berömmer jag Simon Waern (S) för en bra motion, i ett annat inlägg berömmer jag Anita Brodén (L) för att hon tar ställning för att stoppa en utvisning av en familj i Alingsås.
– I några inlägg skriver jag raljant om kommunalråd Daniel Filipsson (M) eftersom han de facto är högst ansvarig för den välfärdskris i Alingsås. Som oppositionspolitiker känns det rätt naturligt att göra så.

Jag har säkert missat några inlägg, det är mycket möjligt att jag har kritiserat det redaktionella innehållet på AT:s Facebook fler gånger, men jag kan faktiskt inte hitta den mängd av inlägg som Urban påstår där jag lyfter fram hur bra och rätt jag och Vänsterpartiet har. Jag nämner knappt Vänsterpartiet ska tilläggas.

Den absolut största majoriteten av mina inlägg på AT:s Facebook handlar om hur jag skriver stöd till anhöriga eller välfärdspersonal som höjer sina röster gentemot Alingsås politiska ledningen och deras politik. Jag har bland annat skrivit mitt stöd till anhöriga på demensenheten, hyllat välfärdsarbetare, lyft att topplönerna i Alingsås kommun borde sänkas innan livsviktiga sociala insatser tas bort från socialnämnden och sagt hur dumt jag tycker det är att Dollarstore etablerar sig i Alingsås istället för att satsa på de lokala näringsidkarna.

Urban tror att jag har allianspolitiker och Alingsås Tidning i topp på min ”hatlista”. Jag hatar varken allianspolitiker eller Alingsås Tidning. Däremot hatar jag konsekvenserna av allianspolitikernas politik. Men Urbans stora och felaktiga fokus gällande min aktivitet på sociala medier visar att hans ledare bygger på hans subjektiva känslor, tankar och åsikter om mig som person och den politik jag står upp för.

Det är uppenbart att Urbans personliga åsikter och känslor om mig och alingsåsvänsterns politiska arbete gör att han blir sur. För att han inte gillar att bli kritiserad. För att han är van vid att politikerna inte säger emot, inte hör av sig, inte kräver bättre granskningar och bättre journalistik av den enda lokaltidningen. Om det inte hade ansetts vara en hedersbetygelse att attackeras av en dylik ledarsida hade man kunnat påstå att angreppet var långt under bältet där den som är föremål för attacken inte har tillnärmelsevis samma möjlighet eller plattform att gå i svaromål.

Men vet du vad Urban? Jag älskar Alingsås som stad. Jag tycker människorna som bor i Alingsås är helt fantastiska. Vi har ett fantastiskt föreningsliv här, med hårt kämpande barn, ungdomar, föräldrar och ideella eldsjälar. Vi har även fantastiska lokala näringsidkare som kämpar för att överleva och skapa en levande stad. All välfärdspersonal i kommunen är guld värda och räddar verksamheterna varenda dag.

Men Urban har helt rätt i en sak: jag hatar den politiska ankdammen där Alingsås “samförstånd” över block- och partigränser ligger som en våt filt över det politiska arbetet och där garnityret av politiker, näringsliv och media sitter i en och samma båt.

Alingsås förtjänar bättre och jag kommer inte sluta kämpa för det ❤️

Dela den här sidan:

Kopiera länk