Debattartiklar

Dags att prioritera förskolan!

Förskolan är en av de absolut viktigaste verksamheterna vi har i det här landet. Det är tack vare förskolan som föräldrar kan gå till sina arbeten eller studier. I förskolan finns det högutbildade pedagoger som lägger grunden för våra barns utbildning och utveckling.

Utan förskolan stannar Sverige, det är ett faktum. Trots det och att vi vuxna säger att våra barn är det viktigaste vi har så är förskolan i djup kris. Barngrupperna är för stora, personaltätheten för låg, skadlig arbetsmiljö och aktiebolag gör vinst på bekostnad av barnen och personalen. Det tycker jag som småbarnsförälder är direkt skamligt.

Personalen löper större risk att drabbas av stressrelaterade sjukdomar än andra yrkesgrupper, vilket vi ser här i Alingsås också. Om man ser till diagnosen psykiska sjukdomar, där stressrelaterade diagnoser ingår, är risken för den som arbetar i förskolan 81 procent högre att drabbas av en sådan sjukdom än för övriga arbetsmarknaden. Att vistas i för stora barngrupper skadar barnens utveckling. Trots förskolepersonalens rop på hjälp och decennier av nedskärningspolitik vägrar den politiska ledningen i Alingsås att se verkligheten. Besparingarna ska fortsätta och arbetsmiljön ska försämras för att uppnå ”budget i balans”, noll hänsyn tas till barnen och personalens välmående.

Så om du bryr dig om dina barn eller vår framtid: Vägra att acceptera politikernas nedskärningar inom förskolan. Låt oss tillsammans i Alingsås investera i våra barns utveckling, välmående och framtid. Tänk om vi kan få glada och pigga pedagoger istället för stressade och slutkörda.  Om vi vill ha en pedagogisk verksamhet med så hög kvalitet som möjligt med friska och glada pedagoger måste vi bryta med nedskärningspolitiken. Förskolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter för barnen och arbetsmiljön borde vara fylld med glädje och stimulans, inte stress och ångest. Det behöver vi tillsammans stå upp för och kämpa för!

Marcus Wallin
småbarnsförälder och vice ordförande (V) Alingsås

Dela den här sidan:

Kopiera länk