Debattartiklar

Miljöpartiets bristande klimatarbete

Alingsåshem är ett centralt och viktigt verktyg för att kommunen skall bli ekologiskt och social hållbar i en allt varmare uppvärmd värld. Alla vet att klimatomställningen kräver handling och modiga politiker vars beslut flyttar oss närmare ett fossilfritt samhälle. För att lyckas med det är forskarna eniga: Det kräver central styrning och enorma offentliga insatser.
Alingsås allmännyttiga bostadsbolag Alingsåshem är därför ett viktigt redskap i vårt lokala klimatarbete. Verksamheten skall vara långsiktigt hållbar ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. 2019 anslöt sig bolaget till Allmännyttans klimatinitiativ och hela organisationens arbete skall utgå ifrån ekologisk, social och ekonomisk långsiktighet och hållbarhet. Ett viktigt mål för den livsnödvändiga klimatomställningen är en fossilfri allmännytta senast år 2030.
Miljöpartiet (MP) i Alingsås har länge profilerat sig som en högljudd röst för den ekologiska och sociala hållbarheten i kommunen.
Därför var det en stor besvikelse när MP i kommunstyrelsen (KS) den 8 mars helt struntar i kommunens ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhet. Det är nämligen ett faktum sedan gruppledare Anna Hansson (MP) i KS (8 mars) godkänt att Alingsåshem kommande år ska kunna sälja hundratals lägenheter utan att försäljningarna ska godkännas av Kommunfullmäktige.
Att försvaga allmännyttan genom utförsäljningar innebär försämrade möjligheter för kommunen att bli fossilfri och minska klimatavtrycket. Samtidigt har Hansson (MP) lämnat in en motion om att öka medborgares inflytande genom att inrätta funktionen invånarförslag i Alingsås. Men beslutet i KS innebär att hyresgästernas hem ska säljas utan insyn från allmänheten, utan istället äga rum i slutna styrelserum.
Vänsterpartiet säger nej till utförsäljningar av allmännyttan. Vi anser att beslutet är ohållbart och negativt utifrån det ekologiska, sociala och ekonomiska perspektivet. Den åsikten delar nog många miljöpartistiska medlemmar och väljare.
/ Vänsterpartiet Alingsås bostadspolitiska utskott

Dela den här sidan:

Kopiera länk