aktuellt

Internationella barnmorskedagen

Välfärden har fått stå ut tillbaks alldeles för länge i Sverige och det har drabbat kvinnor särskilt hårt. Hur samhället tar hand om den gravida och födande är ett viktigt mått på hur synen på kvinnors hälsa och rättigheter, gravida och personer med livmoder.

Både personal och gravida vittnar om en stundtals kaotisk situation året runt, särskilt tydligt är detta under sommarmånaderna. Så kan vi inte ha det. Tvärtom, målet måste vara inget mindre än en förlossningsvård i toppklass. För att kunna ha det behöver tillräckliga resurser läggas på kvinnohälsovård och förlossningsvård. Det handlar om politiska prioriteringar. Vi måste få en förlossningsvård i Sverige som alla kan lita på.

Detta kräver att barnmorskor ges rätt förutsättningar för att göra sitt livsviktiga arbete. Därför behövs arbetsmiljön förbättras, arbetsbelastningen minskas och stora personalsatsningar krävs för att öka bemanningen, bevara personal och den ovärderliga kompetens som finns.

Därför vill vi idag på internationella barnmorskedagen uppmana alla att ta ställning för barnmorskorna ska få den arbetsmiljö och de arbetsvillkor som krävs för att ge kvinnor en förlossningsvård i världsklass.

Vi måste prioritera kvinnovården och kvinnoyrkena nu!

/ Moa Nadolski, barnmorska och medlem (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk