aktuellt

Vänsterpartiet enda partiet som bryr sig om Alingsåshem

På Kommunfullmäktige (31 mars) stod Vänsterpartiet ensamma i kampen för att stoppa övriga partiers vilja om att öppna upp för utförsäljningar av Alingsåshems lägenheter. Utförsäljningar av människors hem är inte lösningen på kommunens påstådda ekonomiska utmaningar och bostadsbrist. Därför röstade vi nej och reserverade oss mot kompletteringen av Alingsåshems ägardirektiv.

Genom den överenskommelse som övriga partier nu fattat anser vi att man har öppnat dörren för storskaliga utförsäljningar av vårt allmännyttiga fastighetsbolag Alingsåshem. Detta är ett dåligt beslut ur flera synpunkter. Förutom att vi anser det moraliskt och ideologiskt fel att sälja människors hem och vår gemensamma egendom så leder försäljningar av allmännyttiga bostäder att det försvårar för kommunen att bedriva aktiv bostadspolitik och kommer snarare bidra till bostadsbrist mer än att avhjälpa. Vi har sett i andra kommuner där man sålt allmännyttiga bostäder att det lett till hyresökningar och så kallade ”renovräkningar”.

Genom att sälja lönsamma fastigheter för kortsiktiga vinster så underminerar man dessutom bolagets ekonomiska ställning på lång sikt. Minst lika allvarligt är det att man genom att flytta beslut om försäljningar till bolagsstyrelsen så försvårar man för medborgare och politiker att få insyn och kunna påverka besluten. Vänsterpartiet menar att beslut om allmännyttan är av principiell art och måste tas i kommunfullmäktige där ärenden kan öppet debatteras inför medborgare och media.

Att övriga partier sprider dimridåer om att kommuninvånarna är högt skuldsatta, lånen är knutna till Alingsåshems fastigheter, visar på att den politiska viljan att lösa det grundläggande problemen saknas. Vänsterpartiet kommer fortsatt att motsätta sig försäljning av människors hem och kommande tid presentera förslag på hur vi kan bygga nytt utan att avyttra kommunala tillgångar. Alingsås behöver fler hyresrätter med rimliga hyror, för i vår stad ska alla ha råd att bo!

/ Stina Karlsson (V), Marcus Wallin (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk