aktuellt

Debattartikel – SD:s huvudlösa förslag går emot jämställdheten

Kampen går vidare – vi måste åter igen varna för de konservativa, rasistiska och antifeministiska krafter som försöker inskränka våra rättigheter och försämra våra villkor. Vi i Vänsterpartiet har i olika sammanhang påtalat den backlash som råder i samhället just nu när det gäller kvinnors villkor. Lägre lön, sämre pension, dubbelarbete, dålig arbetsmiljö m.m. är fortfarande vardag för många kvinnor.

Efter en lyckad aktion på Alingsås gator och torg på Internationella kvinnodagen den 8 mars som riktade sig mot rådande patriarkala strukturer och för kvinnors lika villkor i samhället går kampen vidare och är viktigare än någonsin. Det är med bestörtning vi uppmärksammat den motion från SD som nu ligger på Sveriges riksdags bord. Ultrakonservativa och kvinnofientliga krafter arbetar nu för att föra tillbaka kvinnor till en traditionell roll i familj- och arbetsliv.

Motionen innehåller, bland många andra absolut huvudlösa åtgärder, yrkanden på att det nationella sekretariatet för genusforskning skall avskaffas, stödet till genus­vetenskap dras in samt på att Jämställdhetsmyndigheten läggs ner.
Dessa punkter kommer i april månad beslutas om i Utbildningsutskottet respektive Arbetsmarknadsutskottet. Att dessa yrkanden är huvudlösa, odemokratiska och går helt emot den jämställdhetspolitik som Sverige, trots allt, så länge strävat efter innebär inte att de är ofarliga. Vi vet vad som händer bakom kulisserna, SD söker ständigt stöd hos de andra konservativa partierna och farliga allianser, där t.o.m. Liberalerna nu vill ingå, håller på att bildas.

Därför behövs nu, mer än någonsin, en stark feministisk och antirasistisk opposition. Den motkraften erbjuder Vänsterpartiet, på gatorna i Alingsås men också i parlamenten!

/Feministiska nätverket Vänsterpartiet Alingsås

Vill du också engagera dig feministiskt i Alingsås?
Bli medlem i Vänsterpartiet idag! 

Dela den här sidan:

Kopiera länk