aktuellt

Det finns risk att det åter blir fort och fel

I Alingsås har vi korttidsboende i nära anslutning till rehabiliteringsmöjligheter på Kvarnbacken. Korttidsboende är en vårdinsats som kräver biståndsbeslut efter att ansökan gjorts hos kommunen. Ofta beviljas man som äldre plats på korttidsboende efter en sjukhusvistelse eller inför en flytt till särskilt boende.

Vård- och äldreomsorgsnämnden beslöt den 29/6 2004 att korttidspatienter skulle få möjlighet till bästa möjliga rehabilitering genom att samordna korttidsboende och kvalificerade rehabiliteringsresurser på Kvarnbacken.

Under några dagar i slutet av maj, fanns ett förvaltningsbeslut att flytta korttidsboendet från Kvarnbacken till Ängabogården, en dryg halvmil från Kvarnbackens Rehabcentrum. Det beslutet återkallades eftersom det fattats i fel forum. Vård- och omsorgsnämnden ska fatta beslut i frågan efter sommaren.

Nu finns istället ett förvaltningsbeslut att snabbt flytta växelvården till Ängabogården. Det är en vårdform som innebär att personer som vårdas hemma av anhöriga regelbundet kan bo på korttidsboende för att avlasta den anhörige. Ännu finns växelvård på Kvarnbackens korttidsboende. Under vecka 20 fick personalen besked om att flytten från Kvarnbacken till Ängabogården ska ske vecka 25, i skrivande stund är det vecka 21. Att förändra och flytta verksamheter innebär planering och extra arbetsuppgifter. Stora förändringar är bra för personal och verksamhet att få göra med god framförhållning. För personer i behov av växelvård blir det vid nästa tillfälle andra lokaler att vistas i. Andra lokaler behöver inte vara dåligt.

Verksamheter måste utvecklas och förändras, förhoppningsvis till det bättre. Vi i Vänsterpartiet hyser en oro för att lokalerna, som av IVO utdömdes för särskilt boende inte heller är lämpade för växelvård. Det kan vara mer effektivt att skynda långsamt. Behöver lokalerna byggas om och anpassas? Hur kan detta i sådana fall ske på ett bra och kostnadseffektivt sätt? Det finns risk att det återigen blir fort och fel.

Maria Stern, Vänsterpartiet

Pelle Lundgren, Vänsterpartiet

Martin Lindberg, Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk