aktuellt

Bevara och återställ våtmarker i kommunen! .

Larmrapporterna från Europa om nya rekordhöga temperatur, omfattande skogsbränder och värmeböljor kan ingen ha missat. Det är enligt experter och forskare direkt kopplat till jordens ökade medeltemperatur, orsakad av för höga koldioxidutsläpp, vilket får stora konsekvenser för både människor och djur, men också för industrin och för jordbruket.

Klimatförändringarna och extremväder har tidigare och kommer i framtiden resultera i fler skogsbränder även här i Alingsås. Där fungerar våtmarker som naturliga brandgator och kan begränsa så att inte skogsbränder sprider sig okontrollerat. Våtmarker binder dessutom dubbelt så mycket koldioxid, så återställandet av våtmarker är en av de snabbaste klimatåtgärder som går att göra. Det var staten som subventionerade utdikningen under de förra två seklen (och gör delvis fortfarande vid t.ex. järnvägs- och vägbyggen). Nu bör vi istället se till att prioritera återvätning av våtmarkerna! Därför är det för oss i Vänsterpartiet viktigt att kommunen med omedelbar verkan tar initiativ för att bevara och återställa våtmarker i kommunen.

Klimatkrisen är på riktigt och händer nu. Därför behövs akuta åtgärder såväl internationellt, nationellt som lokalt. Vi måste alltså även ta fasta på vad vi i Alingsås kan göra för att minska vår miljö- och klimatpåverkan.

Politiken kan inte avvakta marknadens lösningar. Om vi ska nå ett jämlikt samhälle inom planetens gränser behöver vi en offensiv klimatpolitik som sker strukturerat, effektivt och socialt rättvist! Därför går vi i Vänsterpartiet till val som kommunens självklara miljöparti för alla som strävar efter ett jämlikt samhälle inom planetens gränser!

Sanna Dabolins, vice ordförande Marcus Wallin, ordförande 

Dela den här sidan:

Kopiera länk